Censur

I sina försök att dölja sanningen om Mapuche-folkets situation har den chilenska staten tagit till drastiska metoder. I maj 2008 arresterades dokumentärfilmaren Elena Varela som de senaste fyra åren arbetat med en dokumentär vid namn Newen Mapuche, som behandlar konflikten mellan Mapuchefolket och timmerföretag i södra Chile. Varela har erhålligt bidrag från statliga fonder för produktionen av sin film och hon anklagas nu för att ha använt dessa medel för att sponsra terrorist-aktioner samt involvering i två olika rån mot bank och värdehus. Bevisen som åklagarmyndigheten lyft fram grundade sig i ”hemliga vittnen” men efter påtryckningar av The Inter-American Human Rights Commission och diverse organisationer runt om i världen, tvingade man fram identiteten på vittnen, vilket gjorde honom mindre avgörande för rättegången.  I samband med gripandet 2008 konfiskerade polisen förutom utrustning så som videoband, ljudutrustning och kameror även allt bakgrundsmaterial till filmen. Den chilenska staten har med andra ord fått tillgång till alla intervjuer och vittnesmål som Varela samlat in och nu befarar bland andra Amnesty att materialet kan användas för att terrorisera Mapuche-aktivister och de som bidragit till filmen.

 

Varelas fall är inte unikt. Sedan mars 2008 har tre dokumentärfilmare som arbetat med konflikten mellan timmerföretag och Mapuchefolket gripits och i maj blev två italienska filmare som skildrade en Mapucheprotest beordrade att lämna landet. Mapuchefolkets situation är uppenbarligen en mycket känslig fråga som riskerar att skada Chiles anseende som en modern demokrati. Den chilenska staten försöker därför hindra informationen från att nå ut till allmänheten genom att tysta ned Varela och andra dokumentärfilmare. Amnesty International menar att "myndigheterna har arresterat henne i ett försök att sätta stopp för undersökningarna i denna konflikt och att försöka skrämma både henne och Mapuchefolket".

 

Varela jämför själv dagens situation med diktaturen; "Fascismen har inte dött eller upphört. Jag känner att fred inte existerar i Chile, att grundläggande rättigheter inte respekteras. Rädsla infördes under diktaturen, mördande, fängslande av de som tänkte annorlunda och försvarade viktiga frågor. Idag är det nästan likadant..." I april i år pågick Varelas rättegång, hon blev fri, men materialet har inte blivit återlämnat

 

När chilensk press rapporterar om konflikten sker det ofta med skandalrubriker: ”Araucos kalla krig” eller ”Mapucher förbereder våldsamheter”. Ursprungsfolksorganisationer jämförs med extremvänstern och man antyder kopplingar till organisationer som baskiska ETA och till islamistiska terrorister. Den yngre generationen inom mapuchefolket är dem som idag aktiv konfronterar staten. För detta använder de olika metoder, ibland av våldsam karaktär riktat mot skogsindustrin, markägare och polis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0